-->

Prostata Specifični Antigen PSA

English Slovenian

Rak prostate

Rak prostate je eden izmed najpogostejših karcinomov pri moških. Bolezen se najpogosteje pojavlja pri moških, ki so starejši od 50 let. Tveganje za razvoj bolezni se povečuje s starostjo. V začetni fazi bolezni ni zaznati kliničnih sprememb, saj se bolezen razvija počasi. Ob pojavu simptomov pa je običajno bolezen že napredovala.

Moški živijo nevarno

Zakaj? Eden od razlogov je njihov življenjski stil. Znanstveniki razkrivajo, da v primerjavi z ženskami, moški običajno globlje pogledajo v kozarec, več kadijo, imajo povišano telesno težo, preveč tvegajo, so bolj izpostavljeni stresu, ne spijo dovolj in so bolj nagnjeni k povišanemu krvnemu tlaku. Neradi izražajo svoja čustva ter redko govorijo o svoji bolečini. Nasprotno pa se ženske veliko pogovarjajo o zdravju in počutju ter izmenjujejo izkušnje.

Moški in obisk zdravnika

Ali ste vedeli, da so moški, kar se tiče skrbi za zdravje, dejansko šibkejši spol? Obsežna študija, opravljena na nemškem inštitutu, razkriva, da moški za svoje zdravje ne skrbijo preveč dobro, so premalo pozorni na simptome bolezni in se prepozno odločajo za zdravljenje. Približno polovica žensk redno opravlja preventivne zdravstvene preglede v primerjavi z le 15 % moških. To je tudi eden izmed razlogov, da moški v povprečju dočakajo kar 6 let nižjo starost kot ženske.

Moški obiščejo zdravnika šele, ko zaradi zdravstvenih težav tega ne morejo več odlašati. Za preventivne zdravstvene preglede jih večina niti slišati noče. Poznani TV voditelj ironično opiše moške: »Moški natančno vedo, kdaj morajo na servisni pregled svojega jeklenega konjička, sproti preverjajo pritisk v pnevmatikah, nivo hladilne tekočine in olja, poznajo podatke o porabi goriva in trpijo ob vsakem škripanju koles, vendar pa preventivnih zdravstvenih pregledov zase ne jemljejo dovolj resno«.

Dejavniki tveganja za nastanek raka prostate

Največji dejavnik tveganja je starost, saj imajo moški, ki so starejši od 50 let večje tveganje za bolezen kot mlajši moški. Še eden izmed pomembnih dejavnikov tveganja je debelost, saj so opazili, da pri debelih moških večkrat pride do agresivnejših oblik raka prostate. Poleg tega je dejavnik tveganja tudi družinska obremenjenost ter izpostavljenost kemikalijam in škodljivim snovem iz okolja.

Simptomi raka prostate

  • Pogosto, oteženo ali boleče uriniranje,
  • Nezmožnost uriniranja,
  • Šibek ali prekinjen curek urina ob uriniranju,
  • Občutek nepopolne izpraznitve mehurja,
  • Izguba nadzora nad mehurjem,
  • Kri v urinu ali ejakulatu,
  • Boleča ejakulacija,
  • Nesposobnost doseganja erekcije,
  • Bolečine v kosteh, posebej v spodnjih okončinah, medenici in križu.

Diagnostika raka prostate

V začetni stopnji razvoja bolezni, ki lahko traja tudi več let, obolenje ne povzroča nikakršnih simptomov. Pogosto je prvi pokazatelj bolezni povišana vrednost PSA (prostata specifični antigen) v krvi. To je laboratorijska preiskava, kasneje tekom diagnostike pa se uporabljajo še računalniška tomografija (CT), magnetna resonanca (MR), scintigrafija kosti in biopsija prostate, s katero se potrdi diagnoza.

Tumorski označevalci – še preden se pojavijo težave

Tumorski označevalci so snovi, ki jih tvorijo rakave celice ali pa se sproščajo iz drugih tkiv pod vplivom tumorja. Povečana koncentracija teh snovi se lahko meri v krvi. Rak na prostati – najpogostejši rak pri moških – je možno odkriti v zgodnjih fazah, ko je ozdravitev še mogoča in sicer z merjenjem koncentracije PSA (Prostata Specifični Antigen) v krvi. Ta protein izločajo celice žleze prostate. Povišan nivo tega proteina v krvi nam poda ključno informacijo o tem, ali je prišlo do sprememb v prostati. PSA in nekateri drugi tumorski označevalci dajejo bolj natančne in zanesljive rezultate od običajnih preiskav, ki so vključene v standardno zdravstveno zavarovanje. Pomembno je vedeti, da lahko pride do povečanih vrednosti PSA tudi pri benignem povečanju prostate. Za razlikovanje rakavih obolenj prostate od benignih je potrebno določiti razmerje med prostim in celokupnim PSA. Da bi ugotovili, kaj vpliva na vrednost PSA (npr. kolesarjenje, ejakulacija, masaža prostate) in katere dejavnike je potrebno upoštevati pred odvzemom krvi, se posvetujte z vašim zdravnikom.

Zdravljenje

Prognoza za okrevanje in ozdravitev je za rak prostate relativno dobra. Način zdravljenja je odvisen od razširjenosti in invazivnosti obolenja ter bolnikovega splošnega zdravstvenega stanja. Uporabljajo se kirurška odstranitev, obsevanje, aktivno spremljanje, hormonsko zdravljenje, kemoterapija in redkeje nekateri drugi postopki.

Preventiva

Priporoča se izogibanje nezdravim življenjskim navadam, vzdrževanje primerne telesne teže in izogibanje škodljivim vplivom iz okolja. Moški nad 40 let redno spremljajte nivo PSA v krvi, saj je zgodnje odkrivanje raka na prostati ključno za učinkovito zdravljenje!

Če želite preveriti vašo vrednost PSA v krvi, lahko to opravite v našem laboratoriju.

CENA PREISKAVE: 9,00 EUR

Pridete lahko brez naročanja in na tešče.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Attachments:
File
Download this file (Zlozenka PSA.pdf)Zloženka PSA

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.