-->

Klamidija

English Slovenian

Zahrbtna infekcija

Okužbe spolnih organov so izredno zahrbtne. Klamidija se prenaša s spolnim kontaktom. Lažji je prenos od moškega na žensko kot obratno. Statistični podatki kažejo, da se s klamidijo okuži polovica žensk, ki imajo spolni odnos z okuženim moškim, medtem ko v primeru prenosa od ženske do moškega zboli le četrtina moških. Na splošno je tveganje za okužbo s tem patogenom desetkrat večje kot pri okužbi z gonorejo. Okužba s klamidijo je najpogostejša spolno prenosljiva bakterijska okužba.

Da gre za zahrbtno okužbo kaže dejstvo, da ženska ob okužbi s klamidijo pravzaprav ničesar ne čuti. Bakterija se naseli na maternični vrat, neopazno napreduje v maternico, dokler ne doseže jajcevodov in jajčnikov, kjer lahko povzroči vnetje. V skoraj polovici primerov je klamidija vzrok salpingitisa oz. vnetja jajcevodov. Ob napredovanju bolezni pride do zraščanja in zožitve sten jajcevodov, kar preprečuje jajčecu, da vstopi v maternico, prav tako pa spermijem prepreči in onemogoči oploditev.

Velika večina neuspešnih poskusov zanositve je posledica prav okužbe s Chlamydio trachomatis.

Zgodnje odkrivanje simptomov je najboljša obramba

Ob pravočasnem ukrepanju je možno vse simptome okužbe z Chlamydio trachomatis uspešno ozdraviti. Nekateri teh simptomov so artritis ali oftalmitis. Nosečnice, ki trpijo za okužbo s klamidijo običajno rodijo predčasno oz. se predčasno pretrga plodova membrana. Možno je tudi, da se otrok okuži med porodom. Posledica takšne okužbe pri novorojenčku je lahko vnetje oči ali celo pljučnica. Zaradi tega je potrebno testiranje na prisotnost klamidije izvesti že v prenatalni dobi. Tudi v primeru načrtovane nosečnosti je priporočljivo testiranje na klamidijo, četudi ni očitnih znakom okužbe.

Ni simptomov? Večina okuženih žensk in polovica moških nima prav nobenih težav. Na okužbo pa lahko pomislimo, kadar je uriniranje oteženo, potreba po uriniranju pa se celo povečuje. Prihaja do bolečin v sečevodu, gnojnega izločka s srbečico in pekočega. uriniranja. Najpomembnejši znak okužbe pri ženskah je rumen nožnični izcedek. Pekoč občutek med uriniranjem je znak vnetja sečevoda. Selitev bolečine v spodnji predel trebuha, izven-menstrualna krvavitev ali bolečine med spolnim odnosom lahko pomenijo, da se infekcija širi.

Onemogočite klamidijo

Prej ko pričnemo zdraviti okužbo s klamidijo (z antibiotiki), večja je možnost, da okužba ne bo pustila posledic. V primeru suma ali prisotnosti simptomov okužbe s klamidijo se posvetujte z vašim zdravnikom. Ne pozabite, da so kronične okužbe pogosto nesimptomatične. S pomočjo zelo občutljivih laboratorijskih testov lahko iz telesnih tekočin ali brisov hitro in varno odkrijemo okužbo s klamidijo. Laboratorijsko testiranje mora opraviti tudi spolni partner. Test na prisotnost klamidije je preventivni zdravstveni ukrep, ki ga zdravstvena zavarovalnica zelo redko povrne.

CENA PREISKAVE: 40,00 EUR

Na preiskavo lahko pridete brez naročanja.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.