-->

Osteoporoza

English Slovenian

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza je bolezen zmanjšane kakovosti in količine kostne mase, ki oslabi kosti, tako da se te lahko zlomijo že pri najmanjših poškodbah ali navadnih obremenitvah. Glede na podatke Zveze društev bolnikov z osteoporoze živi s to diagnozo v Sloveniji kar okoli140.000 žensk. 

Bistvo preventive in pravočasne diagnostike

Glede na to, da se bolezen praviloma prične in razvije tiho in neopazno, se bolniki obolenja navadno zavedo šele ob prvem zlomu. Zato sta preventiva in pravočasna diagnostika ključni pri preprečevanju hudih posledic. Za učinkovit boj proti bolezni je pomembno, da posameznik že v mladosti skrbi za dovolj visoke zaloge kostne mase, zlasti z zadostno količino kalcija, in z zdravim načinom življenja, predvsem veliko gibanja. 

Pomen vitamina D pri osteoporozi

Poleg tega pa je potrebno poskrbeti za zadostne količine vitamina D, ki je ključni dejavnik, potreben za izgradnjo in obnovo kosti ter optimalno delovanje mišic. Če vitamina D primanjkuje, se kalcij iz hrane ne izkoristi optimalno in ne naloži dovolj učinkovito v kosti.

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.