-->

Stres

English Slovenian

Kaj je stres?

Stres je normalen odziv telesa na na dražljaje iz okolja, ki motijo osebno ravnotežje. Ljudje se različno odzivamo na dražljaje iz okolja. Enak dogodek bo na primer nekomu lahko predstavljal dejavnik za stres, drugemu pa spodbudo za boljše delo. Pomemben dejavnik za odziv posameznika je tudi količina različnih stresnih dejavnikov in njihovo trajanje.

Odziv telesa na stres

Ko se pojavi stresna situacija, se v našem telesu sprožijo stresni hormoni, med katerimi je najpomembnejši hormon kortizol, ki pripravi telo na akcijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno. Simptomi stresa se odražajo tako na telesu, čustvih, vedenju in mislih. Kortizol poveča raven sladkorja v krvi, utrip srca in krvni tlak, upočasni prebavo in zavira imunski sistem. Pojavijo se lahko glavobol, potenje, želodčne težave, sprememba prebave, bolečine v prsih, hrbtenici in mišicah, napetost, potrtost, razdražljivost, pomanjkanje volje, težave s spanjem in pozornostjo, depresija in negativne misli ter drugo. 

Vrste stresa

Poznamo kratkotrajni ali občasni stres in dolgotrajni ali kronični stres. Kratkotrajni stres imenujemo tudi pozitivni stres, saj na telo deluje spodbudno, saj spodbudi kreativno razmišljanje, dinamičnost, in motiviranost za delo Takoj po stresu se količina stresnih hormonov zmanjša in omogoči, da se telo vrne v svoje normalno stanje delovanja. Dolgotrajen ali ponavljajoč stres pa imenujemo tudi negativni stres, saj lahko vodi v različne bolezni. 

Kako dolgotrajen stres vpliva na zdravje?

Preveč stresa in nenehna izpostavljenost stresnim dejavnikom pa ima negativen učinek na organizem ter slabo vpliva na zdravje. Dlje časa trajajoče izločanje kortizola namreč zavira absorpcijo hranil, povzroča nespečnost, povečuje dovzetnost za okužbe, dviguje vrednost rakotvornih snovi v telesu in ima negativen učinek na zdravje ledvic, srca in ožilja.

Ali ste tudi vi pod stresom?

Poskrbite za svoje zdravje in preverite nivo stresnega hormona v svojem telesu ter preprečite negativne učinke, ki jih povzroča.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

 

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.