-->

Veganstvo in vegetarijanstvo

English Slovenian

Zdrava prehrana

Prehranjevanje je zelo kompleksen proces, še posebno če zasledujemo cilj zdravega načina prehranjevanja. Zdrava prehrana mora biti uravnotežena, kar pomeni, da mora vključevati vse skupine hranil, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje: beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe in vitamine ter minerale. Prevladujejo naj zelenjava, sadje, kruh in žita, krompir, riž in testenine. Izogibati pa se je potrebno pretirani uporabi sladkorja, soli in maščob.

Načrtovanje vegetarijanske in veganske prehrane

Pravilno je, da predstavljata sveže sadje in zelenjava velik del naše prehrane. Če ste izbrali povsem rastlinsko hrano pa morate poskrbeti, da vaš organizem kljub temu dobi zadostno količino vseh potrebnih hranil za pravilno delovanje, saj v nasprotnem primeru lahko pride tudi do zelo resnih bolezni pomanjkanja. Pri odločitvi za tovrstno prehrano je treba še toliko bolj natančno poznati sestavo živil, izkoristljivost hranil in načine uravnoteženega načrtovanja jedilnika. 

Nevarnost pomanjkanja nekaterih ključnih snovi

Če vaša prehrana ne vključuje živil živalskega izvora morate biti še posebej pozorni na vsebnosti vitaminov D in B12 ter mineralov kalcij, železo in cink, pa tudi omega-3 maščobnih kislin. V kolikor vam s prehrano ne uspe zagotoviti vseh potrebnih snovi v zadostni količini, boste morali razmisliti o dodajanju raznih prehranskih dodatkov.

Še posebej skrbno je potrebno načrtovanje prehrane rastlinskega izvora za posamezne rizične skupine, kot so nosečnice, doječe matere, otroci ter starostniki. Ti potrebujejo skrben zdravniški nadzor za zagotovitev primernega energijskega, beljakovinskega in mineralno-vitaminskega ravnovesja.

Najboljši pregled nad zadostno količino hranilnih snovi v svojem telesu lahko dosežete z redno kontrolo njihovih vrednosti v krvi.

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.