-->

Virusni hepatitis

English Slovenian

Kaj je hepatitis in kaj ga povzroča?

Hepatitis pomeni vnetje jetrnega tkiva. V največji meri ga povzročijo hepatotropni virusi (virusi hepatitisa A,B, C, D in E), lahko pa tudi različni drugi virusi in podobni mikroorganizmi, prevelika količina uživanja alkohola in zdravil ter razna avtoimunska obolenja.

Simptomi hepatitisa

V nekaterih primerih bolezen poteka brez kakršnihkoli simptomov, sicer pa se lahko na začetku kaže z gripi podobnimi simptomi (vročina, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah), ki preidejo v težave s prebavili (slabost, bruhanje, zmanjšanje teka, driska, bolečine pod desnim rebrnim lokom in napetost v trebuhu). Kasneje se pojavijo še zlatenica, temno obarvan urin in sivkasto blato, otekanje v noge in trebuh ter srbeča koža, ki nakazujejo na moteno jetrno funkcijo.

Akutni in kronični hepatitis

Kadar bolezen izzveni v šestih mesecih ali prej, govorimo o akutnem hepatitisu, v kolikor pa traja dlje, govorimo o kroničnem hepatitisu. Akutni hepatitis lahko spontano izzveni, napreduje v kronično obliko, v redkih primerih pa tudi povzroči odpoved jeter. Kronični hepatitis pa lahko vodi v jetrno cirozo, odpoved jeter ali raka jeter.

Virusi hepatitisa

Virusni hepatitis najpogosteje povzroča pet različnih virusov hepatitisa: A, B, C, D in E. Različne oblike hepatitisov se med seboj razlikujejo po načinu prenosa, trajanju inkubacijske dobe, resnosti obolenja in seveda tudi načinu zdravljenja.

Hepatitisa A in E se prenašata zlasti preko okužene hrane ali vode in sta danes večinoma prisotna v tropskih in subtropskih regijah, kjer so slabše higienske razmere. Običajno potekata v obliki akutne oblike, ki ni življenjsko nevarna in večina okuženih popolnoma ozdravi brez trajnih poškodb jeter.

Hepatitis B se najpogosteje prenaša s spolnim odnosom, lahko pa tudi preko matere na plod med nosečnostjo ali porodom ter z okuženo krvjo. Pri določenem številu ljudi okužba s hepatitisom B postane kronična, kar lahko vodi v odpoved jeter, jetrnega raka ali ciroze. 

Hepatitis C se prenaša preko krvi, najpogosteje preko igel pri injiciranju mamil. Velja za eno najresnejših oblik hepatitisa, saj večina ljudi, okuženih z virusom hepatitisa C, nima nobenih simptomov. Okužbe s hepatitisom C se tako zavejo šele čez desetletje, ko že pride do poškodbe jeter. 

Hepatitis D pa lahko okuži le osebe, ki so že okužene s hepatitisom B.

Nevarnost hepatitisa

Vsem virusnim hepatitisom je skupno, da so prizadeta jetra. Nekatere okužbe z virusi hepatitisov lahko minejo hitro in brez večjih težav. Nekatere od oblik pa lahko privedejo do resnih okvar na jetrih, kot so ciroza jeter, rak, odpoved jeter in podobno. Številni okuženi dolgo nimajo očitnih znakov in niti ne vedo, da so zboleli. Vendar njihova jetra delujejo vedno slabše. Kot nosilci virusov pa lahko okužijo tudi druge osebe. Zelo pomembno je tako njegovo čimprejšnje odkritje, saj je zdravljenje tedaj običajno uspešnejše. 

Pravočasno testiranje

Odgovorno ravnanje, preventiva, zgodnje odkritje in pravočasno zdravljenje bolezni lahko veliko prispevajo h kakovosti življenja.

V primeru tveganega vedenja poskrbite zase in se pravočasno testirajte!

CENA PREISKAV:

  • HEPATITIS A: 20,00 EUR
  • HEPATITIS B: 25,00 EUR
  • HEPATITIS C: 25,00 EUR

+ Odvzem krvi: 2,50 eur

Ker vemo, da je zdravje dragoceno!

     

Adria lab d.o.o. | Šestova ulica 2, 1000 Ljubljana  | e-mail: laboratorij@adrialab.si

Želimo vam zagotoviti, da boste uživali v brskanju po naši spletni strani in imeli prijetno izkušnjo z njo. V ta namen to spletno mesto na vaš računalnik zapiše majhne datoteke imenovane "piškotki", s katerimi zbira informacije o vaši uporabi naše spletne strani. S klikom na gumb "OK" omogočite delovanje piškotkov na tej spletni strani.